daslook

‘T is weer de tijd van het jaar dat een boswandeling nog veel leuker is geworden, want je zou wel eens een veld vol daslook kunnen tegenkomen. De bladeren hebben een sterke smaak die wat aan look, bieslook of ajuin doet denken. Heel lekker dus om in je keuken mee aan de slag te gaan. Omdat daslook maar een korte periode in het jaar te vinden is, is het fijn om hem te verwerken in iets dat lang meegaat, zodat je nog lang van de smaak van daslook in je gerechten kan genieten. Ik maakte een kruidenzout en deel ook nog een gerechtje voor een simpel soepje.

DASLOOKZOUT

Je kan best eenzelfde verhouding daslook als zout gebruiken, dus laten we hier zeggen:

100g zout/100g daslook

Zorg ervoor dat de daslook goed gewassen is. Ik doe altijd een beetje azijn bij het water. Dan doe je de daslook samen met het zout in de droogoven. Start met 2 uurtjes op 55 graden. De bladeren moeten verkruimelen in je hand als ze uit de oven komen. Als dit nog niet het geval is moeten ze nog wat langer de droogoven in. Daarna mix je alles en dan nog een uurtje in de droogoven op 55 graden om er zeker van te zijn dat al het vocht uit de daslook verdwenen is. Als resultaat heb je nu een heerlijk kruidenzout om je gerechten mee op smaak te brengen.

DASLOOKSOEP

Dan maakte ik ook nog een simpel soepje met daslook.

Ingrediënten:
+ daslook
+ 1 ajuin
+ bouillon
+ kokosmelk
+ peper en zout

Begin met de ajuin te stoven in een beetje olijfolie. Als de ui glazig is voeg je de daslook toe, stoof deze ook nog even mee. Dan voeg je de groentebouillon toe en laat je alles nog even pruttelen. Tenslotte voeg je de kokosmelk toe en breng je verder op smaak met peper en zout. Werk eventueel nog af met wat gesnipperde daslook of daslookbloemen. Lekker met wat geroosterd zuurdesembrood erbij!

Next
Next

feestelijke cocktails met kombucha